AL-ANON FAMILIE GROEPEN

voor familie & vrienden van alcoholisten


Begin bij jezelf

Als je een alcoholist wilt helpen moet je bij jezelf beginnen. Lees alles over alcoholisme. Breng de kennis in praktijk en niet alleen onder woorden. Dat zal blijken veel meer uitwerking te hebben, dan al het andere dat je probeert te doen voor de alcoholist.
1. Geef de alcoholist geen lesjes, dreig niet, scheld niet, smeek niet, prijs niet, bekvecht niet of hij/zij nu dronken of nuchter is. Gooi geen drank weg. Verlies je geduld niet en sta niet in voor de gevolgen van zijn/haar drinken. Je voelt je misschien beter als je al die dingen wel doet, maar de toestand zal alleen maar verergeren.
2. Wordt niet kwaad, want dan maak je jezelf kapot en daarmee de mogelijkheid om te helpen.
3. Laat je door je angst niet verleiden dingen te doen die de alcoholist zelf moet opknappen.
4.

Aanvaard geen beloften, want dat is alleen maar een manier om leed te vermijden. Verander ook niet wat je hebt afgesproken. Als er iets is afgesproken, hou je er dan ook aan.

5. Laat de alcoholist niet tegen je liegen en neem zijn leugens niet voor waarheid aan, want zo vererger je zijn ziekte. De waarheid is vaak pijnlijk, maar vecht voor de waarheid.
6. Laat de alcoholist je niet te slim af zijn, want zo gaat hij/zij verantwoordelijkheden uit de weg en verliest hij/zij tegelijk zijn/haar respect voor je.
7. Laat je door de alcoholist niet misbruiken of een loopje met je nemen, want op die manier doe je mee aan zijn spelletje; verantwoordelijkheid uit de weg gaan.
8. Probeer deze tekst niet te volgen alsof het de enige waarheid is; het is alleen maar een "gids" die met verstand en inzicht moet worden gebruikt. Bezoek Al-Anonvergaderingen als het kan. Je hebt het even hard nodig als de alcoholist.
9. Boven alles: Blijf onder ogen zien dat alcoholisme een steeds erger wordende ziekte is, die in ernst toeneemt, als het drinken voortduurt. Begin nu te leren, te begrijpen en een plan voor je eigen herstel te maken. Niets aan jezelf doen is het slechtste wat je doen kunt.