AL-ANON FAMILIE GROEPEN

voor familie & vrienden van alcoholisten


In de draaimolen van de ontkenning

Alcoholisme is een ziekte die zich ontwikkelt in contact met anderen. De omgeving, het gezin, de collega's en professionele hulpverleners spelen een rol in het bestaan en soms zelfs in de verergering van alcoholisme. Welke rollen zijn dit en hoe herken je je eigen rol?

De brochure legt de rollen uit als in een toneelstuk. Het toneelstuk heet "Draaimolen van de Ontkenning". De spelers houden gezamenlijk een draaimolen in beweging. Het toneelstuk heeft meerdere bedrijven. Als rode draad door deze bedrijven loopt de ontkenning. In ieder bedrijf maken wij kennis met een andere speler die goede redenen heeft om de werkelijkheid van het alcoholisme te ontkennen. Hiermee blijft de draaimolen onveranderd doordraaien. Stel dat je je eigen rol herkent, en je wilt deze niet langer spelen. Wat dan?

We kunnen onze rol ook anders gaan spelen, niet langer meehelpen de draaimolen draaiende te houden. Hiervoor is het belangrijk de verschillende bedrijven en de interactie goed te leren herkennen. De bedrijven staan voor de fasen waarin de ziekte alcoholisme verloopt. De ene fase is meer geschikt om van de draaimolen af te stappen dan de andere. Waaraan herken je de fasen in het alcoholisme?

Voor wie het leven deelt met een alcoholist, is deze brochure een ware eye-opener.

Het bestelnummer is P-03.

Het is niet toegestaan - zonder schriftelijke toestemming vooraf - teksten en/of afbeeldingen van deze site te kopiëren of te wijzigen.

Terug naar de bestel-pagina