AL-ANON FAMILIE GROEPEN

voor familie & vrienden van alcoholisten


De Eerste Stap

We erkenden dat we machteloos stonden tegenover de alcohol - dat ons leven stuurloos was geworden.

Velen van ons hebben willens en wetens de ogen gesloten voor het overmatige drinken, onszelf in slaap sussend met gedachten als: "Zodra hij een eigen thuis heeft, zal hij er wel mee ophouden" of:
"Zij zal stoppen, omdat ze van me houdt". Hoe we het ook probeerden, het hielp ons alleen maar van de wal in de sloot.
Als er iets nodig is om de alcoholist verder in zijn drinkgewoontes te laten wegzinken, dan zijn dat wel goedbedoelde, maar onverstandige pogingen om hem met drinken te laten stoppen. Het uiteindelijke resultaat is een nederlaag voor iedereen. Het leven wordt dan pas echt stuurloos voor het hele gezin. De Eerste Stap geeft ons vaste grond onder de voeten. Van daar uit kunnen we vertrekken om rust, gemoedsrust en geestelijke groei te verkrijgen via de rest van het programma. Met het volledig aanvaarden, dat we machteloos staan tegenover de ziekte van het alcoholisme, komt het gevoel van bevrijding en keert de hoop terug. We kunnen nu onze volle aandacht richten op het leiden van ons eigen leven en er enige orde in aanbrengen. Als één lid van het gezin gezond denkt, verbetert de hele gezinssituatie.

De stappen (en nog veel meer) staan in het Al-Anon boek: Al-Anon Familiegroepen - Leven met een alcoholist. De bestelwijze voor het boek staat onder de knop Bestellen