AL-ANON FAMILIE GROEPEN

voor familie & vrienden van alcoholisten

Meest gestelde vragen over Al-Anon

Wie zijn de leden van Al-Anon en Alateen?
Leden van Al-Anon en Alateen zijn mensen zoals jij en ik - mensen die te maken hebben met het drinken van iemand anders. Het zijn ouders, kinderen, partners, broers, zusters of andere familieleden, vrienden, werknemers en collega's van een alcoholist. Ongeacht onze persoonlijke ervaringen hebben we een ding gemeen: we voelen dat ons leven wordt beïnvloed door het drinken van iemand anders.
Moet ik iets zeggen op een bijeenkomst?
Het is onze eigen keus om tijdens een bijeenkomst te spreken of niet. Nieuwkomers worden tijdens een bijeenkomst welkom geheten, meestal voorzien van lektuur en informatie over de bijeenkomsten en worden uitgenodigd om te luisteren en te leren. Sommige bijeenkomsten bieden beginners-sessies aan, speciaal voor nieuwkomers. Er zijn leden die voor of na de bijeenkomst vragen kunnen beantwoorden.
Zal iemand vertellen dat ik naar een groep ben geweest?
Een van Al-Anon's basisprincipes is de anonimiteit. De bijeenkomsten zijn besloten en we vertellen aan niemand wie we gezien of wat we gehoord hebben tijdens bijeenkomsten.
Hoeveel gaat het kosten om naar een groep te gaan?
Er is geen entree of bijdrage op Al-Anon- en Alateen-bijeen-komsten. De meeste groepen zetten een bakje neer voor een vrijwillige bijdrage. De leden wordt gevraagd te geven wat ze kunnen missen, zodat de groep de huur kan betalen, lektuur kan bestellen en een bijdrage kan leveren aan de regionale en landelijke organisatie.
Is Al-Anon een godsdienstige gemeenschap?
Al-Anon-groepen zijn een spirituele, geen godsdienstige gemeenschap. We vermijden discussies over specifiek godsdienstige strekking en leden van alle godsdienstige groeperingen, ook zij die niet godsdienstig zijn, zijn welkom.
Onze Twaalf Stappen vragen ons een "Macht groter dan wijzelf" te zoeken, die ons kan helpen om onze problemen op te lossen en gemoedsrust te vinden. Elk lid kan zelf bepalen wat hij/zij verstaat onder de "Hogere Macht".
Wat is alcoholisme?
Alcoholisme wordt alom gezien als een ziekte van dwangmatig drinken, die gestopt kan worden, maar niet genezen. Het is een voortschrijdende ziekte, die alleen zal verergeren zo lang de persoon doorgaat met drinken. Alleen door helemaal te stoppen met drinken kan de ziekte tot staan worden gebracht.
Alcoholisme beïnvloedt het hele gezin en iedereen die contact heeft met de alcoholist. Helaas is de alcoholist de enige persoon die kan besluiten te stoppen met drinken.
Wie zijn alcoholisten?
Het kan iedereen zijn, mannen en vrouwen uit alle lagen van de bevolking. Meer dan 96% van de alcoholisten hebben gezinnen, vrienden, banen. Ze functioneren aardig goed, maar een gedeelte van hun leven lijdt eronder. Hun drinken veroorzaakt een door-lopend probleem in hun leven en in dat van degenen waar zij mee te maken hebben.
Hoe beïnvloedt alcoholisme familie en vrienden?
Alcoholisme is een gezinsziekte. De ziekte beinvloedt iedereen die een relatie heeft met een probleem-drinker. Degenen van ons die het dichtst bij de alcoholist staan, lijden het meest en degenen die de meeste zorg dragen kunnen gemakkelijk worden meegetrokken in het gedrag van iemand anders. We reageren op het gedrag van de alcoholist. We letten op hen, wat ze doen, hoeveel ze drinken. We proberen hun drinken voor hen onder controle te krijgen. We voelen ons verantwoordelijk, schuldig en schamen ons, hoewel de drinker dat zelf allemaal zou moeten voelen. We kunnen verslaafd worden aan de alcoholist, zoals de alcoholist dit is aan alcohol.
Wij kunnen ook ziek worden.
Hoe kan Al-Anon mij helpen?
Velen die bij Al-Anon kwamen, voelden zich wanhopig, niet in staat te geloven dat hun situatie ooit kon veranderen. We wilden een ander leven, maar niets van wat we deden zorgde voor die verandering. We komen allemaal om hulp bij Al-Anon omdat we weten dat we hulp nodig hebben.
Bij Al-Anon en Alateen delen de leden hun eigen ervaringen, kracht en hoop met elkaar. Je ontmoet er anderen die jouw gevoelens en frustraties delen, ook al zitten ze niet in dezelfde situatie. We komen samen om een betere manier van leven te leren, om geluk te vinden, of de alcoholist nu nog drinkt of niet.
Hoe kan ik een bijeenkomst vinden?
Klik hier om het telefoonnummer van de contactpersoon van een groep bij u in de buurt aan te vragen